Rezerwuj
stolik

Smaki Jesieni: kolacja degustacyjna z paringiem win

Jesień to magiczna pora roku o wielu obliczach – jednym z tych przyjemniejszych są kulinaria i typowo jesienne, sezonowe specjały, które z roku na rok coraz chętniej odkrywamy! Już w piątek 22 listopada w sopockim blugrass spotkamy się podczas wyjątkowego wieczoru degustacyjnego, który odkryje przed nami nowe, wykwintne pairingi złożone z wyselekcjonowanych francuskich win oraz dań opracowanych przez szefa kuchni blugrass resto.

Mając na uwadze, że to właśnie jesienią w sposób szczególny wskazane jest rozpieszczanie się za pomocą kulinarnych delicji, przygotowaliśmy specjalnie na tę okazję wyjątkowe zestawienie smaków. Składać się ono będzie z amuse bouche, przystawki, zupy, dania głównego oraz petit four, czyli deseru.

Dostępna będzie również wersja wegetariańska. Każdej z pozycji towarzyszyć będzie degustacja innego, specjalnie dobranego wina.

Całość komentarzem opatrzy i barwną anegdotą doprawi Marc Petit – znany smakosz, koneser wina oraz ambasador francuskiej winnicy Château Isolette.

Z całą pewnością będzie to cudowny wieczór, którego smaki pozostaną nam w pamięci także w kolejnych porach roku!

Do wyboru dwie wersje menu. 

 

MENU DEGUSTACYJNE 

Amuse bouche

Terrina wieprzowa z pistacjami

 

Przystawka

Pieczony ser camembert z miodem truflowym, tymiankiem i karmelizowaną figą

 

Zupa

Zupa krem z wędzonego ziemniaka z oliwą koperkową, maślanką i ikrą z łososia

 

Danie główne

Pierś z kaczki z ziemniakiem fondant, warzywami korzeniowymi, karmelizowaną brukselką oraz sosem jus z wiśniami

 

Petit four

Makaronik, trufla czekoladowa, pate de fruit z kawą lub herbatą

 

 

MENU DEGUSTACYJNE – WERSJA WEGETARIAŃSKA 

Amuse bouche

Terrina z pieczonej papryki z piklami

 

Przystawka

Pieczony ser camembert z miodem truflowym, tymiankiem i karmelizowaną figą

 

Zupa

Zupa krem z wędzonego ziemniaka z oliwą koperkową, maślanką i piklowaną czerwoną cebulą

 

Danie główne

Spaghetti truflowe z żółtkiem, świeżo mielonym pieprzem i serem Grana Padano

 

Petit four

Makaronik, trufla czekoladowa, pate de fruit z kawą lub herbatą

 

Zapraszamy do rezerwowania miejsc – koszt udziału w wydarzeniu to 275 złotych za osobę. Liczba miejsc jest ograniczona! Zarezerwuj już dziś!