Smaki Jesieni: kolacja degustacyjna z paringiem win
Jesień to magiczna pora roku o wielu obliczach – jednym z tych przyjemniejszych są kulinaria i typowo jesienne, sezonowe specjały, które z roku na rok coraz chętniej odkrywamy! Już w piątek 22 listopada w sopockim blugrass spotkamy się podczas wyjątkowego wieczoru degustacyjnego, który odkryje przed nami nowe, wykwintne pairingi złożone z wyselekcjonowanych francuskich win oraz dań opracowanych przez szefa kuchni blugrass resto.
Mając na uwadze, że to właśnie jesienią w sposób szczególny wskazane jest rozpieszczanie się za pomocą kulinarnych delicji, przygotowaliśmy specjalnie na tę okazję wyjątkowe zestawienie smaków. Składać się ono będzie z amuse bouche, przystawki, zupy, dania głównego oraz petit four, czyli deseru.
Dostępna będzie również wersja wegetariańska. Każdej z pozycji towarzyszyć będzie degustacja innego, specjalnie dobranego wina.
Całość komentarzem opatrzy i barwną anegdotą doprawi Marc Petit – znany smakosz, koneser wina oraz ambasador francuskiej winnicy Château Isolette.
Z całą pewnością będzie to cudowny wieczór, którego smaki pozostaną nam w pamięci także w kolejnych porach roku!
Do wyboru dwie wersje menu.
MENU DEGUSTACYJNE
Amuse bouche
Terrina wieprzowa z pistacjami
Przystawka
Pieczony ser camembert z miodem truflowym, tymiankiem i karmelizowaną figą
Zupa
Zupa krem z wędzonego ziemniaka z oliwą koperkową, maślanką i ikrą z łososia
Danie główne
Pierś z kaczki z ziemniakiem fondant, warzywami korzeniowymi, karmelizowaną brukselką oraz sosem jus z wiśniami
Petit four
Makaronik, trufla czekoladowa, pate de fruit z kawą lub herbatą
MENU DEGUSTACYJNE – WERSJA WEGETARIAŃSKA
Amuse bouche
Terrina z pieczonej papryki z piklami
Przystawka
Pieczony ser camembert z miodem truflowym, tymiankiem i karmelizowaną figą
Zupa
Zupa krem z wędzonego ziemniaka z oliwą koperkową, maślanką i piklowaną czerwoną cebulą
Danie główne
Spaghetti truflowe z żółtkiem, świeżo mielonym pieprzem i serem Grana Padano
Petit four
Makaronik, trufla czekoladowa, pate de fruit z kawą lub herbatą
Zapraszamy do rezerwowania miejsc – koszt udziału w wydarzeniu to 275 złotych za osobę. Liczba miejsc jest ograniczona! Zarezerwuj już dziś!